Boek en tentoonstelling over Urk in de Eerste Wereldoorlog

Boek en tentoonstelling over Urk in de Eerste Wereldoorlog

Een boek en een tentoonstelling over Urk in de Eerste Wereldoorlog. Die staan voor volgend jaar op de agenda.

 

Mandy van Dijk, opgegroeid op het voormalige eiland, schrijft het boek. De tentoonstelling wordt in mei 2019 georganiseerd in samenwerking met Urk in Oorlogstijd in Museum Het Oude Raadhuis.

Zondag 11 november is het 100 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Deze oorlog ging aan Nederland en specifiek het eiland Urk niet geruisloos voorbij. Toch weten we er maar weinig van, terwijl er veel over te vertellen is. Tijd om daar verandering in te brengen. Mandy van Dijk, schrijver en journalist, schrijft een boek over deze periode op Urk en samen met Urk in Oorlogstijd is een maand lange tentoonstelling in Museum het Oude Raadhuis gepland.

Urk in de Eerste Wereldoorlog

In 1915 was Urk onder Staat van Beleg gesteld, wat betekent dat niet de burgemeester de hoogste macht was, maar het ministerie van oorlog. Urk werd gekozen om als locatie te dienen voor een interneringskamp voor vluchtgevaarlijke geallieerde officieren. Want wat is nu een beter plek dan een klein eiland middenin de Zuiderzee?

Ontsnappingspogingen

Om terug naar hun land te gaan moesten de officieren eerst veertig kilometer water over om aan het vaste land te komen, dus ontsnappen was heel moeilijk. Dat weerhield de geïnterneerden niet om te proberen te ontsnappen. Ze zwommen, renden weg, groeven een tunnel, verstopten zich in schepen, enzovoort. Maar meestal bleef het bij pogingen.  

Verhalend boek

Welke pogingen wel lukten en hoe ze het voor elkaar kregen beschrijft Mandy van Dijk in haar boek over dit onderwerp. Ze kwam het onderwerp tegen toen ze bezig was met de eerste editie van de Urker Spreukenkalender, die eind 2013 uitkwam. Dorpshistoricus Albert van Urk hielp haar aan Urker geschiedenisfeiten en het interneringskamp was daar één van. Van Urk had jaren onderzoek gedaan naar het kamp en menig artikel geschreven over het onderwerp. Het liet hem niet los. En uiteindelijk Van Dijk ook niet, die het idee opvatte om de gebeurtenissen rond het kamp te vatten in een verhalend non-fictieboek.

 

Het interneringskamp op het toenmalige eiland

Mooie vondsten

Wanneer het precies uit zal komen is nog niet vastgesteld. In het boek onder andere aandacht voor de geïnterneerden en hun verhaal, de ontsnappingspogingen, het dagelijks leven, de strubbelingen, de impact van de oorlog op de betrokkenen, Urk in die tijd, de historische gebeurtenissen. De afgelopen paar jaar is Van Dijk in archieven geweest in Lelystad, Den Haag, Brussel, Parijs en Londen en heeft zo, samen met de mooie hoeveelheid informatie van de Urker Stichtingen en van Albert van Urk in het bijzonder, mooie vondsten gedaan.

Tentoonstelling in mei 2019

Niet al die vondsten zijn geschikt voor het boek. Het zou echter bijzonder jammer zijn als niks mee gebeuren zou, dat was duidelijk. In gesprek met Robert Hofman van Urk in Oorlogstijd ontstond het idee om een tentoonstelling te organiseren om de unieke objecten te laten zien, om het verhaal aan een groter publiek te vertellen. In Museum Het Oude Raadhuis wordt een zaal ingericht voor deze expositie, die een maand lang zal duren en gepland staat voor mei 2019.

Subsidie

Zowel het boek als de tentoonstelling zouden er niet komen zonder de subsidies die Urk in Oorlogstijd en Mandy van Dijk hebben toegezegd gekregen. Van Dijk kreeg een bedrag van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten voor het onderzoek. Urk in Oorlogstijd en Van Dijk vroegen samen subsidie aan bij andere fondsen. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland, Rabobank Coöperatiefonds NOP-Urk en de Gemeente Urk hebben positief gereageerd op de aanvragen.

Urk in WO1 op televisie

Jort Kelder vertelde donderdag 8 november in de late night show Pauw over de Eerste Wereldoorlog. Urk kwam daarin ook ter sprake (https://pauw.bnnvara.nl/media/411008, vanaf minuut 23:40)

Arend Dubbelboer  maakte voor Omroep Flevoland een documentaire over Urk in de Eerste Wereldoorlog in combinatie met het 100-jarig jubileum van de Zuiderzeewet. Deze is vanaf zondag 11 november te zien, ook via www.omroepflevoland.nl.

Over Urk in Oorlogstijd

Stichting Urk in Oorlogstijd is opgericht door Pieter Hoekstra in 2007. Doel van de stichting is de geschiedenis van Urk tijdens de wereldoorlogen te onderzoeken en onder de aandacht te brengen van de Urker bevolking en andere geïnteresseerden. In de toekomst wil de stichting haar onderzoeksgebied uitbreiden naar de geschiedenis van de oorlog in Nederlands-Indië, en de geschiedenis van de Noordoostpolder nauwer te betrekken bij haar activiteiten.

Over Mandy van Dijk

Mandy van Dijk is freelance journalist en schrijver, opgegroeid op Urk, maar woont nu in Zwolle. Ze is de bedenker en samensteller van de Urker Spreukenkalenders (2014-2016) en cadeauboek Typisch Urk (2016). Ze schreef onder andere voor Algemeen Dagblad, VertrekNL, KIJK’s beroepenspecial, (semi)overheid en bedrijven.

 

About The Author

Robert Hofman (1986) is binnen de stichting actief op het gebied van onderzoek. Met regelmaat verzorgt hij lezingen en schrijft hij artikelen.


Have your say!

Have your say!

bericht

naam *

email *