Audiofragment: HONDERDEN KLOKKEN

Wij kregen van Bas Visscher (kleinzoon van Albert van Urk), een tip. Hij vond namelijk een geluidsfragment over het klokkenschip. 

 

Het fragment is opgenomen door 

De titel van het fragment is: 
KLOKKEN DIE UIT HANDEN VAN DUITSE BEZETTERS GERED ZYN: GEZONKEN IN YSSELMEER, 300 IN GRONINGEN EN 800 TERUGGEVONDEN IN HAMBURG.

Het leuke hierbij is, dat vermeld wordt de “strandvonder”, recht had op de 255 klokken uit het IJsselmeer. Dit was burgemeester Keijzer. 
Het gebeurt je niet elke dag, dat je recht hebt over 255 klokken. 

 

 

Beluister hier het fragment.

 

 

00:00:00 In Entrepot te Amsterdam bevinden zich 255 klokken door bezetter in beslag genomen. Heer Eggerdink die klokken moest vervoeren liet ze zinken in IJselmeer (’43). Zo werden ze in ’45 opgehaald. Meest afkomstig uit Westelijk deel v.h. land. In Groningen zijn nog 300 Nederlandse klokken teruggevonden (ze konen niet vervoerd worden). In Hamburg nog 800 Nederlandse klokken teruggevonden. Ir. V.d. Heuven van Delft meet nu klokken na op klank (om zuiver technische redenen, anders is het onmogelijk ze te bereiken in alle honderden torens). Burgemeester van Urk had als “strandvonder” recht op 255 Klokken uit IJsselmeer.

About The Author

Robert Hofman (1986) is binnen de stichting actief op het gebied van onderzoek. Met regelmaat verzorgt hij lezingen en schrijft hij artikelen.


1 comment

Bas in ’t Veld » 21 jan 2019 » Reply

Geachte heer/mevrouw.
Ik ben Luidmeester van het Brielse Klokkenluiders Gilde en zeer ge├»nteresseerd in de luid en carillon klokken van de st. Catharijne toren in Brielle. Er is veel over de klokkenroof 1945 gepraat en geschreven tot ik uw artikel (via Google) onder ogen kreeg en nu is er weer een stukje belangrijke informatie er bij gekomen. Bij ons is bekend wie de Schipper van “de hoop op zegen” was dit is n.l. de heer van Dijk een Brielse schipper. Dat het scheepje nabij Urk is gezonken is ons bekend. Wij hebben gehoord dat er een konvooi schepen beladen met klokken via het IJsselmeer op wegwas naar Emden (noord Duitsland) en dat schipper van Dijk de laatste van het konvooi was en daardoor zijn schip kon laten zinken zonder dat de bezetters het in de gaten hadden.
Met vriendelijke groeten,

Bas in ’t Veld.

Have your say!

Have your say!

bericht

naam *

email *