Audiofragment: HONDERDEN KLOKKEN

Wij kregen van Bas Visscher (kleinzoon van Albert van Urk), een tip. Hij vond namelijk een geluidsfragment over het klokkenschip. 

 

Het fragment is opgenomen door 

De titel van het fragment is: 
KLOKKEN DIE UIT HANDEN VAN DUITSE BEZETTERS GERED ZYN: GEZONKEN IN YSSELMEER, 300 IN GRONINGEN EN 800 TERUGGEVONDEN IN HAMBURG.

Het leuke hierbij is, dat vermeld wordt de “strandvonder”, recht had op de 255 klokken uit het IJsselmeer. Dit was burgemeester Keijzer. 
Het gebeurt je niet elke dag, dat je recht hebt over 255 klokken. 

 

 

Beluister hier het fragment.

 

 

00:00:00 In Entrepot te Amsterdam bevinden zich 255 klokken door bezetter in beslag genomen. Heer Eggerdink die klokken moest vervoeren liet ze zinken in IJselmeer (’43). Zo werden ze in ’45 opgehaald. Meest afkomstig uit Westelijk deel v.h. land. In Groningen zijn nog 300 Nederlandse klokken teruggevonden (ze konen niet vervoerd worden). In Hamburg nog 800 Nederlandse klokken teruggevonden. Ir. V.d. Heuven van Delft meet nu klokken na op klank (om zuiver technische redenen, anders is het onmogelijk ze te bereiken in alle honderden torens). Burgemeester van Urk had als “strandvonder” recht op 255 Klokken uit IJsselmeer.

About The Author

Robert Hofman (1986) is binnen de stichting actief op het gebied van onderzoek. Met regelmaat verzorgt hij lezingen en schrijft hij artikelen.


Have your say!

Have your say!

bericht

naam *

email *