In memoriam Piete Wakker-Ras

In memoriam Piete Wakker-Ras

* Urk 16 augustus 1932
† Urk 20 februari 2019

Pietertje Wakker-Ras, werd geboren als derde dochter in huize Ras vlakbij de sluisput te Urk. Als kind in huize Ras moest ze aanvaarden dat haar ouders verzet pleegden. Dit verzet werd ook door hun dochters ondersteund en deed Piete net als haar zussen plichtsgetrouw. Mede hierdoor kon het gezin Ras hulp bieden aan diverse onderduikers en verzetsmensen.

In haar latere leven getuigde zij over de daden van haar ouders tegen een ieder die daar naar vroeg. Zo kon het verhaal opgetekend worden van vijf moedige mensen die, ondanks de risico’s, bereid waren iedereen te helpen tijdens de oorlog.

In 2016 kwam het verzoek namens de Joodse familie Tafelkruijer of Piete namens haar ouders een Yad Vashem erkenning wilde ontvangen. Dit heeft zij erkend, en ze toonde haar dankbaarheid namens haar ouders en zussen voor de eer die zij mochten ontvangen van de staat Israel.

Bij alles wat Piete over haar ouders en haar belevenissen tijdens de oorlog vertelde, getuigde zij van het rotsvaste geloof dat zij had in haar Heer en Heiland. Zij beaamde de woorden die haar ouders hebben opgetekend:

 

“Er is bij ons veel gebeurd, maar God heeft ons er doorheen gehaald.”

 

In de overtuiging dat zij naar haar Heer en Heiland mocht gaan, is zij overleden. Ondanks het gemis zijn de families Tafelkruijer en Droog dankbaar voor de tijd die zij samen kregen om Piete weer te ontmoeten en haar ervaringen te horen. 

De stichting zal in Piete een bijzondere vrouw missen die een wonderbaarlijk goed geheugen had, en zeer integer was over de rol van haar familie in de oorlog. 

“Verblijd u altijd. Bid zonder ophouden. Dank God in alles. Want dit is de wil van God in Christus Jezus voor u.”

 — 1 Thessalonicenzen  5: 16-18

Meer informatie:

DeStentor.nl – Eindelijk erkenning voor hulp aan Rachel

 

About The Author

Robert Hofman (1986) is binnen de stichting actief op het gebied van onderzoek. Met regelmaat verzorgt hij lezingen en schrijft hij artikelen.


Have your say!

Have your say!

bericht

naam *

email *