Noodlanding bij Urk, 5 mei 1941

Auteur: Jan Grisnich

Van minimaal een toestel dat afkomstig was van Schellingwoude, is bekend dat deze bij Urk een noodlanding heeft moeten maken. In de vroege morgen van 5 mei 1941 was het toestel opgestegen. Onderweg werd het toestel door eigen mensen onder vuur genomen. Daardoor moest het een noodlanding bij Urk maken. Dit gebeurde bij de dijk naar Kampen. De Urker bevolking stroomde massaal uit om deze noodlanding ‘van den mof’ van nabij te aanschouwen. Aan boord van het toestel waren normaal vijf personen. Of het er ook vijf waren die bij Urk naar beneden kwamen is niet bekend.

Gegevens:

Type toestel                  Heinkel He 59D

Registratie                    DS+KA ‘Schleiereule’

Eenheid                        4./Seenotstaffel

Het toestel was afkomstig van de 4./Seenotstaffel. Deze is niet gestationeerd geweest op Schellingwoude, maar op Norderny. Een aantal gegevens die ik heb kunnen opduiken, wijzen erop dat de 4./Seenotstaffel de basis Schellingwoude als uitvalbasis gebruikten. Waarschijnlijk is deze Heinkel He 59D op weg of afkomstig geweest van Schellingwoude.

* Op Schellingwoude zijn voor het grootste deel Heinkel He 115 toestellen gestationeerd geweest. Van de andere toestellen is niet bekend of ze inderdaad op Schellingwoude hun thuisbasis hebben gehad.

Deze foto laat het toestel vanaf de walkant zien. Waarschijnlijk heeft een van de bemanningsleden tussen de Urker bevolking de kiek genomen. Aan de foto te zien stond hij op de Dijk. Let op het touw aan de stuurboorddrijver van het vliegtuig.

Op de foto staan drie mannen. Waarschijnlijk twee van hen zijn bemanningsleden van het toestel. Voor het toestel ligt een bootje. Bij de dijk, op de achtergrond, staat de Urker bevolking.

Afkortingen:

3./K.Fl.Gr 906               3de Staffel, van de 906de Küstenfliegergruppe

Stab./K.Fl.Gr 106           De Staf, van de 106de Küstenfliegergruppe

 

Do                               Dornier (vliegtuigbouwer)

Fw                               Focke Wulf (vliegtuigbouwer)

He                               Heinkel (vliegtuigbouwer)

 

Fotoverantwoording

De twee foto’s die de noodlanding met de Urker bevolking laten zien, zijn afkomstig van dhr. F. Selinger, verkregen via dhr. J. Schuurman (Heiloo, NH).