In memoriam – Lea Meents

In memoriam – Lea Meents

In memoriam

Lea Meents
“Bleekneusje” op Urk

inmemoriam - lea meents

* Amsterdam, 27 september 1941
† Almere, 8 maart 2013

Lea Meents kwam in de Hongerwinter van 1944 als driejarig ‘bleekneusje’ terecht bij het gezin van Lub en Geertje Romkes-Kramer en hun dochter Coby op Wijk 1-80. Na de oorlog werd Lea weer herenigd met haar familie in Amsterdam. Liever was Lea op Urk gebleven. Het contact tussen de Urker familie en de Amsterdamse familie verwaterde. Op volwassen leeftijd neemt Lea het initiatief en het contact met haar familie op Urk wordt hersteld. Dat contact is gebleven. Lea kwam regelmatig op Urk en ook kwam de familie bij Lea over de vloer. Lea belde dagelijks met haar Urker zus Coby. Lea’s leven was een moeizaam leven geweest. Lea woonde veertig jaar lang in het Sinai-centrum, een Joods psychiatrische kliniek. Met het ouder worden, viel het leven Lea steeds zwaarder. Door een oogziekte werd ze blind en steeds meer afhankelijk van haar omgeving. Kort voor haar sterven interviewde Stichting Urk in Oorlogstijd Lea over haar herinneringen aan haar tijd als ‘bleekneusje’ op Urk. Voor Lea was dit misschien wel de gelukkigste tijd in haar leven. Lea overleed op vrijdag 8 maart 2013 op 71-jarige leeftijd.

”Lea kwam na de oorlog terug naar Amsterdam,
maar het was veel beter geweest als zij op Urk was gebleven.
Op Urk kreeg Lea de liefde die zij nodig had.
Lea heeft euthanasie laten plegen om rust te vinden die zij nooit heeft gevonden”
Gerrit Meents (oudste broer Lea)

South Ogden, Utah – Verenigde Staten
Februari/Maart 2013

leameents3

In het kader van Dodenherdenking en Bevrijding besteedde Het Urkerland in het nummer van 4-5 mei 2013 aandacht aan het verhaal van bleekneusje Lea Meents. Dit artikel is geschreven door Lilian Brouwer. Lees hier het aangrijpende verhaal van Lea Meents, Amsterdamse van geboorte en Urkse in haar hart

About The Author

Robert Hofman (1986) is binnen de stichting actief op het gebied van onderzoek. Met regelmaat verzorgt hij lezingen en schrijft hij artikelen.