Monument voor Pieter Hoekman

Monument voor Pieter Hoekman

Op 14 april 2018 is het zover, dan wordt een monument onthuld voor geheim agent Pieter Hoekman. Bij de onthulling zal Bram Grisnigt, de vriend én nog enig levende lid van de Zendgroep Barbara aanwezig zijn. 

 

Vasthoudendheid en vastberadenheid

Jan Timmermans (72 jaar) is hiervoor verantwoordelijk. Door zijn vasthoudendheid en vastberadenheid. Hij vindt dat het offer van Pieter Hoekman nooit vergeten mag worden. 

Timmermans (Archieffoto: www.arenalokaal.nl)

Al jaren verdiept Timmermans zich in het verhaal van Pieter Hoekman. Als voormalig Marechaussee uit Grave heeft hij zich verdiept in de oorlogsgeschiedenis in de regio van Oost-Brabant. Hiernaast is hij vrijwilliger van het Graafs Museum. 

Stoer van structuur

Timmermans beschrijft Hoekman als “Stoer van structuur, hoekig van karakter”. Bram Grisnigt beschrijft hij als “een timide jongen van 19”. Hoekman nam Grisnigt onder zijn hoede. Helaas, zo verteld de geschiedenis komt Hoekman om door verraad tijdens een missie. (zie hiervoor het verhaal van Pieter Hoekman).

Na de oorlog wilde Timmermans al eerder een monument voor deze gesneuvelde held. De pogingen zijn tevergeefs, de gemeente verleent geen medewerking. 

Pieter Hoekman

 

Dit verhaal mag niet vergeten worden

Nu is dat anders, het is Timmermans gelukt. Op Urk is al een straat vernoemt naar Hoekman, maar op de plek waar hij stierf niet. Daar gaat nu verandering in komen. “Dit verhaal mag niet vergeten worden. Dat monument moet er gewoon komen. Punt uit!”

About The Author

Robert Hofman (1986) is binnen de stichting actief op het gebied van onderzoek. Met regelmaat verzorgt hij lezingen en schrijft hij artikelen.


1 comment

Heleen Wagemans » 14 apr 2018 » Reply

Wat een mooi initiatief!
Toevallig is vandaag 14 april ook de presentatie van mijn boek de Polderjongen. Ook een boek over WO II, verzet en onderduiken in de Noordoostpolder.

https://www.literatuurplein.nl/detail/boek/de-polderjongen/1475049

Ik hoop dat er ook vanuit Urk belangstelling is voor mijn boek. Ik deel de link hierbij even.
Veel succes vandaag

Have your say!

Have your say!

bericht

naam *

email *