Deze week werd bekend gemaakt dat het IJsselmeer deels drooggelegd wordt in verband met het zoeken naar stoffelijke overschotten van Vickers Wellington R1322. In dit toestel vloog Ludwig Karz mee, hij werd begraven op Urk. Hieronder het verhaal van zijn begrafenis. Het nieuwsbericht

Ludwig Karcz

Langs de dijk van Urk naar Lemmer wordt op 1 juli 1941 een stoffelijk overschot aangetroffen. Het is het lichaam van de 25 jarige Ludwig Karcz, hij was de radio operator van het Britse vliegtuig Wellington Mk. 1C – code R1322.
In dit toestel vlogen ook piloot Dorman, co-piloot Gwóźdź, navigator Sochorski, radiotelegrafist Sikorski, boordschutter  Karcz en boordschutter  Pisarski.

*Ludwig Karcz ook wel opgeschreven als Ludwik Karcz

Grafmonument

Niet veel later geeft de hele Urker gemeenschap Ludwig en Duncan een prachtig grafsteen. Deze grafsteen wordt geplaatst tussen 2 juli 1941 en 10 september 1941. Het wordt door de Urkers ook wel het ‘vliegersmonument’ genoemd.

De begrafenis

Eén dag later wordt hij op Urk begraven, op 2 juli 1941. Het is de tweede begrafenis op Urk, en ook nu loopt Urk massaal uit voor deze geallieerde helper. Bij deze begrafenis zijn veel Urkers aanwezig die in het Nederlandse leger hebben gezeten zoals Henk Hartman, Cees Zeeman en Piet Brouwer. Ook Opperwachtmeester der marechaussee Harmen Visser is erbij om de laatste eer te bewijzen.

 

Herbegrafenis

Na de oorlog krijgt Ludwig Karcz zijn definitieve rustplaats als hij herbegraven wordt in Amerfoort, begraafplaats ‘Oud Leusden’

Lees hier het hele verhaal over dit vliegtuig op Flevolanderfgoed.nl

De kist is afgedekt met een zwart kleed. Eerder viel het de Duitse bezetter al op, bij de eerste begrafenis op 25 mei 1941 van Duncan Mc. Dougall, dat er veel eerbetoon en toestroom was van de Urkers.

Nu is er dan ook een Duitser aanwezig die alles bekijkt. Ludwig Karcz wordt begraven in graf 158 op het oude kerkhof van Urk, ‘Het kerkje aan de zee’.