Terug naar: Neuengamme 

Video verslag

Reisverslag

Zeer indrukwekkende familiereis naar Neuengamme

Stichting Urk in Oorlogstijd treedt in de voetsporen van Pieter Hakvoort en Andries Pasterkamp

In het voorjaar van 2012 vertrok er een reisgezelschap van 18 personen richting Duitsland om daar verschillende voormalig concentratiekampen te bezoeken met een speciale reden. Dit was het overlijden van Pieter Hakvoort en Andries Pasterkamp, die de Tweede Wereldoorlog met de dood moesten bekopen. Onder het reisgezelschap waren nazaten van Hakvoort en Pasterkamp. In de oorlog zijn de twee verzetsstrijders opgepakt en liep hun weg deels gelijk.

Het idee ontstond bij Janneke Brouwer, een achterkleinkind van Pieter Hakvoort. Het feit dat haar oma ieder jaar een krans neerlegde op 4 mei maakte diepe indruk op haar en ook de verhalen van haar moeder voor diens sterven speelden mee. Uiteindelijk ontstond het idee een reis te organiseren en in de voetsporen van Pieter Hakvoort en zijn schoonzoon Andries Pasterkamp te treden. Hierbij werd Stichting Urk in Oorlogstijd betrokken, die graag een inhoudelijke bijdrage wilde leveren. Daarmee nam de stichting de reis onder haar koepel.

De reis begon woensdag 2 mei op Wijk 1-20, waar Pieter Hakvoort was opgepakt. Daarna werd Kamp Amersfoort aangedaan. Dit liet een diepe indruk achter. Vervolgens ging de reis naar kamp Meppen-Versen, waar Pieter Hakvoort na verschillende verblijven in kampen uiteindelijk is overleden. Hier legde kleinzoon Pieter Gerssen met zijn vrouw Lummie Gerssen een bloemstuk neer ter nagedachtenis aan zijn overgrootvader. Vervolgens werd er een expositie bezocht over de Emstland-kampen.

De dag erop, donderdag 3 mei, werd de herdenking in Neustadt bijgewoond. Deze stond in het teken van de Cap Arcona, die op 3 mei 1945 werd gebombardeerd door geallieerde vliegtuigen. Op deze boot bevonden zich veel gevangenen, waaronder Andries Pasterkamp. Bij de plechtigheid legden Ada Toby en Lucrèce van Oosterom, twee nichten van Andries Pasterkamp, een bloemstuk neer. Vervolgens werd er met een marineboot een bezoek gebracht aan de Lübecker Bocht, waar de boot uiteindelijk is gezonken. Hier werd een stilte gehouden en bloemen te water gelaten.

Vrijdag 4 mei, de laatste dag, werd er een bezoek gebracht aan het voormalig concentratiekamp Neuengamme, waar Pieter Hakvoort en Andries Pasterkamp voor het laatst samen waren. Er werd een foto opgehangen bij de lijst met namen waar zij staan vermeld. Vervolgens werd er ter nagedachtenis aan hen een bloemstuk bij het monument neergelegd. Daarna vertrok het reisgezelschap naar Urk om de dodenherdenking bij te wonen. Hier legde de stichting een krans neer, waarna Janneke en Joekie Brouwer met Janneke Gerssen een bloemstuk neerlegden voor Pieter Hakvoort en zijn zoon Jan Hakvoort, die omkwam tijdens een noodlottig ongeval tijdens het feest van de bevrijding. Albert Pasterkamp en zijn zus legden een bloemstuk voor Andries Pasterkamp.

Lees ook het artikel van Het Urkerland over ‘Samen herdenken’