Pieter Hoekstra neemt groep 8 mee naar Urk in oorlogstijd

Gisterochtend bracht Pieter Hoekstra een bezoek aan groep 8 van de Harmpje Visserschool. Juffrouw Marina Zwaan had Pieter Hoekstra benaderd om een speciale les te verzorgen over de Tweede Wereldoorlog.

Voorbereiding door leerlingen

De kinderen hadden als huiswerk meegekregen om hun familie geschiedenis uit te zoeken. Zij mochten hun bebe’s en bessiens bevragen over vroeger en de oorlog. De website van Urk in oorlogstijd diende als bron voor de schoolklas .
 
 
 

DVD en verhalen

Door het digibord in de schoolklas werd de dvd van Urk in oorlogstijd bekeken. Hierna werden de vele verhalen en raakvlakken met de oorlog besproken. Hierbij werd gesproken over  omgekomen familie, opgeviste explosieven, onderduiken op Urk. Ook vakantie bezoeken aan NormandiĆ« kwamen naar voren, en de herinnering en gedachtes bij de leerlingen die dit achtergelaten heeft .

 Objecten

De meegenomen objecten do0r Hoekstra werden met grote interesse bekeken en besproken. De verhalen of functie van de objecten werden uitgelegd, 70 jaar verder in de tijd zijn er veel gebruiksvoorwerpen verdwenen. Maar andere soortgelijke objecten worden nog steeds gebruikt. Ook de technische ontwikkeling van oorlogsvoering en de schadelijke effecten op mensen werd meegenomen in de uitleg.
Het vastpakken en voelen van de objecten was een bijzondere ervaring voor de leerlingen. Deze objecten hadden een verhaal met een specifieke gebeurtenis op Urk.  
 
Kortom het was een leerzame ochtend welke veel indrukken achter liet bij leerlingen. Juffrouw Marina Zwaan, vroeg aan de leerlingen een korte omschrijving of titel van deze geschiedenis les te geven. Het antwoord was: Pieter Hoekstra neemt groep 8 mee naar Urk in oorlogstijd.
 
 

About The Author

Robert Hofman (1986) is binnen de stichting actief op het gebied van onderzoek. Met regelmaat verzorgt hij lezingen en schrijft hij artikelen.


1 comment

M.Zwaan » 7 mei 2017 » Reply

Hoi Pieter wat gaaf dat wij zo genoemd worden hier op deze Facebook pagina. Maandag 8 mei gaan we naar het monument waar de razzia van 1944 herdacht wordt. Door de stichting”adopteer een monument gaan we daar bloemen leggen en deze eerst schoonmaken. Al met al zo een educatieve periode over de oorlogstijd
afgesloten.

Have your say!

Have your say!

bericht

naam *

email *