Te gast bij Urk in Oologstijd: Ad van Liempt

Te gast bij Urk in Oologstijd: Ad van Liempt

Wat: lezing over de bevrijding en rechtspraak na de Tweede Wereldoorlog 
Wanneer:  18 april  19.45 tot 21:30       
Waar: Flevomeerbibliotheek te Urk

 

Ad van Liempt is 18e april op uitnodiging van Stichting Urk in oorlogstijd/SCAB te gast in FlevoMeer Bibliotheek Urk. Van Liempt zal deze avond vooral spreken over zijn meest recente boek Na de bevrijding. Hij zal zijn verhaal larderen met beeld. Nog onlangs was de gelijknamige en zeer goed bekeken televisieserie te zien, die in zeven afleveringen een beeld schetste van de periode van 1945 tot 1950.

 

Van Liempt doet in dit boek verslag van de gecompliceerde verhoudingen en van weinig belichte verhoudingen en thema’s in de jaren na de bevrijding. De jaren waarin Nederland zich moest oprichten uit de chaos van de oorlog. De overlevenden van de kampen zochten hun moeizame weg terug. Het immense verdriet in de uitgedunde joodse gemeenschap, toen men zich realiseerde dat bijna niemand van de gedeporteerde familieleden en vrienden zou terugkeren. De machteloosheid in grote delen van het land over het langzame tempo van de wederopbouw. De schaarste. De armoede. En boven alles, de toenemende dreiging van een naderende oorlog met Indonesië. De avond op urk zal Ad van Liempt ingaan op: de bevrijding, de Canadezen, de bijzondere rechtspleging, en de oorlog met de republiek Indonesie.

De lezing duurt ca 5 kwartier, en daarna is er nog gelegenheid om vragen te stellen.

Ad van Liempt

Ad van Liempt (1949) werkte bijna veertien jaar in de regionale dagbladjournalistiek voor hij overstapte naar de televisie. Hij werkte bij het NOS Journaal en had leidinggevende functies bij Studio Sport, NOS-Laat en NOVA. In 2000 was hij mede-oprichter en eerste eindredacteur van het geschiedenisprogramma Andere Tijden. Later werd hij, tot zijn vertrek in 2010, chef van de afdeling geschiedenis van NPS/VPRO. Sinds 2006 is hij bijzonder lector onderzoeksjournalistiek aan de Hogeschool Utrecht.

Van Liempt schreef diverse boeken, o.a. over de Indonesische kwestie, de Justitiecrisis van 1998 en over de betaalde jodenjacht in Nederland tijdens de tweede wereldoorlog (“Kopgeld”). In 2009 schreef hij het boek bij de tv-serie De Oorlog, en in 2013 bij de serie Na de Bevrijding. In 2015 verschijnt van zijn hand ‘Aan de Maliebaan’ – een boek over de gebeurtenissen rond deze fameuze Utrechtse allee tijdens de tweede wereldoorlog.

Van Liempt werd onderscheiden met een Beeld en Geluid-Award en de ere zilveren Nipkowschijf voor zijn gehele televisiewerk en kreeg in 2011 een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam.

Meer informatie

Meer informatie het programma kunt u vinden op de website www.Urkin Oorlogstijd.nl of www.flevomeerbilbiotheek.nl.

Email Pieter Hoekstra: Pieterhoekstra (at) urkinoorlogstijd.nl
Telefoon: 06 51 90 15 98 
Email Elisabeth Oost: E.Oost ( at ) flevomeerbibliotheek.nl 

Kosten & Opgave

De entree voor de lezing van Ad van Liempt bedraagt € 5 euro voor SCAB/ Urk in oorlogstijd leden, en 7,50 voor niet leden. Kaarten zijn te koop via de website www.flevomeerbibliotheek.nl, U kunt daarbij betalen via Ideal. De lezing begint om 20.00 uur.

 

In verband met het beperkt aantal beschikbare plaatsen vragen u om u aan te melden. Aanmelding kan door onderstaand opgave formulier of via:

 

Aanmeldformulier

 

About The Author

Robert Hofman (1986) is binnen de stichting actief op het gebied van onderzoek. Met regelmaat verzorgt hij lezingen en schrijft hij artikelen.


Have your say!

Have your say!