Urker militairen in Scheveningen – weet u meer namen?

Urker militairen in Scheveningen – weet u meer namen?

Wij kregen een prachtige foto. Dit maal van dhr. Van Veen. Zijn vader, Lubbert van Veen, staat er als militair op. 
De foto is gemaakt in Scheveningen, rond 1946. 

Het verhaal achter de foto

Pieter Hoekstra (Urk in Oorlogstijd) herkende één van de mensen op de foto als Pieter Gerssen. Hij ging met de foto naar zijn plaatsgenoot en vroeg hem naar het verhaal erachter. Gerssen verteld:

“Ik had mij aangemeld bij de Binnenlandse Strijdkrachten, de BS. Ik had toen geen werk, en op deze manier kreeg je toch geld. De eerste tijd bleven we in de buurt van Urk. Ik moest met anderen de dijk bewaken. Ook Hendrik Hagendoorn was hierbij. Hendrik was een oud klasgenoot van mij. Dit bewaken was s’avonds en overdag, steeds met een afwisselende samenstelling van mensen. 

Vanuit de BS gingen wij over naar de Bewakingstroepen. Hier hebben wij parades gelopen in Den Haag en Zwolle. Een van de taken die ik uitvoerde was het bewaken van NSB’ers in de Noordoostpolder. Dit waren niet alleen uit deze streek, maar ook vreemden. Zij waren daar geïnterneerd. Dit was in de buurt van Emmeloord. 

Hierna werd ik ingedeeld bij 10 Regiment Infanterie, R.I., hier kreeg ik een echte opleiding. Dit vond plaats in Zeist. Mijn functie werd Brengun schutter. Jaap Gnodde zat ook bij mij in de ploeg, hij was een oud marine man dacht ik.  Willem van de Berg staat ook op de foto, hij is een paar jaar terug overleden en woonde op het Zuiderzand. Hij was een zoon van Toon van de Berg.”

Oproep

Weet u wie de onbekende personen zijn, of weet u meer informatie over mensen? Meldt het ons via Facebook of neem contact op. 

 

 

About The Author

Pieter Hoekstra (1978) is actief op het gebied van Oral History.Hiernaast heeft hij een collectie voorwerpen verzameld die rechtstreeks herinneren aan dit deel van de Urker geschiedenis.


Have your say!

Have your say!

bericht

naam *

email *