Bijzondere Berging

Bijzondere Berging

Afgelopen maandag, 19 september 2016 ging Pieter Hoekstra namens Stichting Urk in Oorlogstijd naar de berging van een Engelse Wellington Bommenwerper.


Het gaat om de  R1322 Vickers Wellington Mark Ic van het Poolse 305 RAF Squadron. Deze bommenwerper werd neergeschoten in de nacht van 8 op 9 mei 1941  en storte vlakbij Lemmer neer in het IJsselmeer.


“Het is bijzonder om zo dichtbij te kunnen en mogen zijn

Hoekstra doet al jaren onderzoek naar deze én andere neergeschoten vliegtuigen in het IJsselmeer en de omgeving van Urk.
Hij kreeg, samen met andere betrokkenen de gelegenheid om de berging bij te wonen.  “Het is bijzonder om zo dichtbij te kunnen en mogen zijn” vertelde hij. Ook is het goed om zo de geschiedenis levend te houden door aanwezig te zijn bij dit soort gebeurtenissen.


“Voorkom je dat het in de vergetelheid raakt”

“Eén van de bemanningsleden, Ludwig Karcz, spoelde op Urk aan. Door hierbij aanwezig te zijn voorkom je dat het in de vergetelheid raakt. Het blijft je bij, zo’n berging en je verteld erover”. Aldus Hoekstra. Als eerbetoon vloog een Lancaster bommenwerper een ronde over de crashplaats van het toestel.

Herkomst & Gebruik foto’s: Peter Van Den Brand

About The Author

Robert Hofman (1986) is binnen de stichting actief op het gebied van onderzoek. Met regelmaat verzorgt hij lezingen en schrijft hij artikelen.


Have your say!

Have your say!