Historie van de havenmeesterwoning

Afgelopen september berichtte omroep Flevoland dat de Gemeente Urk de havenmeesterwoning wil verkopen. Eerder, in 2013,  trok Stichting Erfgoed Urk (SEU) al aan de bel over de woning, en maakte zich ernstige zorgen over de toekomst plannen.

Foto’s van links naar rechts:

Gouwert – Ter Beek en andere Urkers met Duitse soldaten
Foto: Collectie Wakker

Heden en verleden: Duitse soldaten en Urkers op de haven
Foto: Urk in Oorlogstijd

De haven van Urk op dezelfde plek anno 2016
Foto: Jetty van Slooten

 

Behoud pand

Het is te hopen dat de woning behouden blijft. Het pand heeft ook een oorlogsgeschiedenis, zoals te zien is op bijgevoegde foto. Te zien zijn een aantal Urkers (Familie Göuwert en Ter Beek, onbekende dame) met Duitse militairen. De foto is rond 1940-1944 gemaakt. Deze foto komt uit de aangekochte collectie van Gerrit Wakker. [Collectie: Zeeman] 

Foto

Te zien zijn Duitse militairen die met enkele Urkers poseren op de haven. Op de achtergrond is de havenmeesterswoning te zien. De woning was toen nog in gebruik door Havenmeester Cornelis Zeeman. 

Schenking

In 2016 heeft de familie Zeeman een aantal stukken geschonken van Havenmeester Zeeman geschonken aan de stichting. [Collectie: Zeeman] Op deze manier komen alle historische puzzelstukjes bij elkaar. 

 

Weet u meer over deze foto?
Geef een reactie hieronder óf stuur een e-mail.

 

 

About The Author

Robert Hofman (1986) is binnen de stichting actief op het gebied van onderzoek. Met regelmaat verzorgt hij lezingen en schrijft hij artikelen.


Have your say!

Have your say!