Lezing door Richard Schuurman

Lezing door Richard Schuurman

Lezing door Richard Schuurman

Datum: 14 Oktober
Tijd: 20:00
Entree: Gratis

Locatie: Flevomeer Bibliotheek Lelystad
Richard Schuurman, menig Flevolander kent hem van Omroep Flevoland, heeft een passie: historisch onderzoek. In 2012 verscheen het boek ‘Spoor naar Woeste Hoeve’ van zijn hand, een bijzondere zoektocht naar de geëxecuteerde piloot Czeslaw Oberdak. Schuurman werd op Oberdak geattendeerd, toen een brief van Ludmila Kaczmarska op zijn bureau terecht kwam. Zij was de zus van Oberdak en al jaren op zoek naar het lot van haar broer.

Op 8 maart 1945 schoot een Duits vuurpeloton bij Woeste Hoeve 117 mannen dood als vergelding voor de aanslag op SS-generaal Hanns Rauter. Onder de doden bevond zich de 23-jarige Poolse oorlogsvlieger Czesław Oberdak. Niemand (her)kende hem en hij werd naamloos begraven. Aangespoord door een brief van Oberdaks zus, die onvermoeibaar was blijven zoeken naar haar verdwenen broertje, verdiepte journalist Richard Schuurman zich in deze zaak. Bijna twintig jaar later kreeg de naamloze dode zijn identiteit terug. In dit boek is de zoektocht van Schuurman verweven met het levensverhaal van Oberdak, die met zijn vliegtuig een noodlanding maakte, ondergedoken zat, gevangen werd genomen en geëxecuteerd. Op basis van verklaringen van de betrokken hoofdpersonen, reconstrueert Schuurman de gebeurtenissen bij Woeste Hoeve. Ook zoekt hij antwoord op de vraag waarom slechts één man gevangen heeft gezeten voor de grootste executie die de Duitsers in Nederland hebben uitgevoerd.

Richard Schuurman werd gedecoreerd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau in 2011. In 2012 ontving hij het Poolse Ridderkruis van de Orde van Verdienste voor zijn inzet in de zaak Czeslaw Oberdak.

Richard Schuurman komt donderdag 14 oktober in de Flevomeer Bibliotheek Lelystad, hij vertelt dan over de intensieve speurtocht en uiteraard is er ook de gelegenheid om vragen te stellen.


De toegang is gratis, koffie en thee is tegen vergoeding verkrijgbaar.

Wilt u verzekerd zijn van een plaats dan kunt u een gratis kaartje ophalen bij de informatiebalie van de bibliotheek.


Aanvang 20.00 uur.
In de pauze is er mogelijkheid tot signeren van boeken, het boek kan dan aangeschaft worden.

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met:
FlevoMeer Bibliotheek Lelystad
T 088 008 0720
E lelystad@flevomeerbibliotheek.nl

About The Author

Robert Hofman (1986) is binnen de stichting actief op het gebied van onderzoek. Met regelmaat verzorgt hij lezingen en schrijft hij artikelen.


Have your say!

Have your say!